T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ÇAYCUMA - 75.Yıl İlkokulu

"Dürüstlük" Değeri Veli Mektubu

 DÜRÜSTLÜK NE DEMEK!

          Dürüstlük; insanın söz ve davranışlarıyla, niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır. Dürüstlük insan onurunun ve sağlıklı toplum yapısının vazgeçilmez şartlarından birisidir ve insanın kendisine verdiği sözü tutmasıdır. Dürüst insan verdiği sözün arkasında durur. Haksızlık yapmaz. Yalan ve riyadan uzak kalır. Başkasının arkasından konuşmaz. Ezileni ezmez, ezdirmez. Dürüst insan kendinden çok şey, başkalarından az şey bekler. Dürüst insan hakkını bilir ve savunur. Haksız olduğunda kendi aleyhine karar verebilen kişidir.

           "Dürüst olmak´´ doğruluğu benimsemek ve doğru olmak demektir. Dürüstlük, özde, sözde, yaşayışta doğru ve tutarlı olmayı gerektirir. Özde, sözde ve yaşamda dürüstlük insanın içinin ve dışının bir olmasıdır. Kişi, düşündüğü ve inandığı neyse, onu söylemeli, onu yapmalıdır.

SİZLER NELER YAPABİLİRSİNİZ!

 Çocuğunuza dürüstlük erdemini kazandırmak için, her erdemde olduğu gibi sizin örnek olmanız çok önemlidir.

 Kendi yalanlarınıza çocuklarınızı ortak etmeyin. “Bunu sakın ona söyleme!” ya da “Gizle!” gibi uyarılar dürüst olmanın her zaman gerekli olmadığı mesajını verir.

 Çocuğunuzun küçük olduğunu unutmayın ve ona şakalar yapmaktan kaçının. Bu şakalar onun doğru-yanlış ayrımını yapmakta güçlük çekmesine neden olabilir.

 Hata yaptığında doğru söylediği zaman “Bir de utanmadan ben yaptım diyorsun.” gibi ifadeler kullanmayın.

 Dürüst olmamanın aslında en çok kendini aldatmak anlamına geldiğini vurgulayın.

 Çocuğunuz gerçeği anlatmak istediğinde ona fırsat tanıyın. “Sus konuşma, seni dinlemek istemiyorum.” gibi tavırlar, onun yaşadıklarının ve gerçeği söyleme isteğinin bir anlamı olmadığı mesajını verir.

 Çocuğunuz bir konuda hata yaptıysa ömür boyu o hatayı yüzüne vurmayın. Çocuğunuzu “yalancı” vb. vasıflarla damgalamaktan kaçının.

 Çocuğunuz dürüst olmadığında, başkalarına karşı onu korumaya çalışmayın. Büyük başarıların ancak dürüstlükle kazanılanlar olduğuna onu inandırın.

 Başkalarında güven uyandırmak ve başkaları tarafından kabul görmek için dürüstlüğün önemli olduğunu vurgulayın.

 Çocuklarınıza güvendiğiniz, onların doğru ve dürüst olduklarına inandığınız mesajını verin.

 Karşılaşılan durumlar her ne olursa olsun, tatlıya bağlayabilecek yöntemler bulabileceğinizi onlara kanıtlayın ki hatalı davranışlarını sizinle paylaşsın, üzerini örterek büyütmesinler.

 Birinin size bıraktığı emanete ihanet etmeyin, bu bir malsa onu kullanmaktan sakının. Bu duyarlılığınızı çocuğunuza hissettirin.

 Aşırı tepki göstermeyin, sinirlenmeyin ve kırıcı olmaktan kaçının. Tüm bu özellikler çocuğunuzun dürüst olmasını engelleyebilir.

 Olumsuz davranışlarıyla ilgili gerekli yaptırımları uyguladıktan sonra günlük davranışlarınıza ve olumlu geri bildirimlerinize geri dönün.

 Onun gelecekte dürüst bir birey olacağına inancınızı asla kaybetmeyin ve bunu çocuğunuza hissettirin.

 

UNUTMAYIN! İNSANA KALABİLECEK EN DEĞERLİ MİRAS DÜRÜSTLÜKTÜR.

 05-05-201705-05-201705-05-201705-05-2017

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.05.2017 - Güncelleme: 28.11.2017 09:17 - Görüntülenme: 1698
  Beğen | 0  kişi beğendi