T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ÇAYCUMA - 75.Yıl İlkokulu

"Saygı" Değeri Veliye Mektup

    05-05-2017   

     Sevgili Anne Babalar;

          Sizlerin de katkılarınız ile güçlenecek olan Değerler Eğitimi Eğitim Programımızda işleyeceğimiz konu SAYGI.

          Dilerseniz öncelikle SAYGI’nın ne anlama geldiğinden biraz bahsedelim. Saygı; karşımızdakine onu düşündüğümüzü hissettirmektir. İnsanların dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun ayırmadan farklılıklarını kabul etmektir. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir.

          Prof. Dr. Üstün DÖKMEN Küçük Şeyler isimli kitabında yakın tarihimize ilişkin bir olaydan sözederken SAYGI kavramı ile ilgili bakın neler söylüyor:  “Bizde futbol seyircisi için davranış şekli şudur; eğer tuttuğumuz takım maçı kazanmışsa seviniriz, alkışlarız; kaybetmişse sinirleniriz, alkışlamayız. Oysa Koreliler, 2002 Dünya Kupası maçında böyle davranmadılar. Üçüncülük maçında televizyonu maç biter bitmez açan bir Türk seyircisi herhalde şöyle derdi:” Tüh maçı biz kaybetmişiz, Koreliler kazanmış.” Niçin böyle derdi? Çünkü Koreliler alkışlıyorlardı. Yenilmişlerdi, üzgündüler, buna rağmen alkışlıyorlardı. İşte bunu belirtmeye çalışıyorum keyfimiz var veya yok, çevremizdekilere, karşımızdakilere saygılı davranabiliriz. Koreliler gibi! Dünya kupasında üçüncülük maçını anlatan TRT spikeri, o güzel Türkçe’si ve her zamanki nezaketiyle şöyle diyordu: “Sevgili izleyiciler, inanmayacaksınız ama maçın bitimine bir dakika var ve bir tek Koreli stadyumu terk etmedi.” Maç bitti Koreliler yenildi. Spiker arkadaşımızın hayreti daha da arttı. Çünkü bir tek Koreli bile stadyumu terk etmemişti ve üstelik tüm izleyiciler her iki takımı birden alkışlıyorlardı. Ve dahası tribünlerde iki bayrak belirdi. Türk bayrağı daha büyüktü. Kore bayrağı daha ufak. Stadyuma gidip futbol maçı izlemem ama bildiğim kadarıyla bizde böyle şey olmaz. Evet keyfimiz var veya yok, çevremizdekilere saygılı davranabiliriz, davranmalıyız.”

Şimdi sizlerin SAYGI değerini çocuklarımıza kazandırma aşamasında neler yapabileceğinize bir bakalım:

*    İlk olarak sizler çocuklarınıza saygı duyun. Çevrenizdeki herkese saygılı davranın. Kendinize de saygı duyun. Çocuklar önce davranışları öğrenirler sözleri değil! Bunu unutmayın.

*    Duygu ve düşüncelerini her ortamda savunmasını ve ifade etmesini sağlayın.

*    Çocuğunuzu dinleyin. Dinlenen çocukların özsaygı ve özgüvenleri yüksek olacaktır.

*    Disiplin anlayışınızı oluştururken sevgi ve saygıyı temel alın.

*    Çocuğunuzun davranışlarını eleştirirken kişiliğini ve duygularını hedef almayın.

*    Hatalarınızı telafi etmek ve özür dilemek için beklemeyin, bunları çocuğunuzun da yapmasına fırsat tanıyın.

*    Onun yapması gereken seçimleri sizler yapmayın. Bu konuda çocuğunuza da imkan tanıyın. Doğru seçimle yaptığında da takdir etmeyi unutmayın.

*    Çocuğunuzu başka kişilerle veya kardeşleriyle kıyaslamayın. Her bir çocuk kendine has ve özeldir.

*    Çocuğunuzun bireysel farklılıklarını tanıyın ve kabullenin.

*    Doğru ve güzel yaptığı şeylerde çocuğunuzu takdir edin, yanlış yaptığında yanında olduğunuzu gösterin.

*    İnsanların eşit olduğunu özellikle anlatın. Farklı kültür ve etnik gruplardan arkadaşlar seçtiğinde buna karşı çıkmayın.

*    Başkalarına saygısızlık ettiğinde bu davranışının sonuçlarıyla yüzleşmesini sağlayın.

*    Çocuğunuza bir saygısızlıkla karşılaşırsa ne hissedeceğini sorun. Başka insanlara da saygısızlık yaptığında onların neler yaşayıp hissedebileceğini özellikle ifade edin, anlatmaya çalışın.

*    Çocuğunuzun kendisinin uğraşarak yaptığı bir ürünü onunla kararlaştırdığınız bir yere asın. Altına da senin emeğine saygı duyuyorum yazın.

*    Herkese her zaman saygı duyun. Yaşlılara yardım edin, tanıdıklarınıza selam verin vs…

*    Ona ait şeylere de saygı gösterin. Eşyalarını karıştırmayın vs..

*    Alay edici ve onu kırıcı şakalar yapmayın.

*    Çocuğunuzla ilgili aldığınız kararları ona da danışın.

*    Tercihlerine, fikirlerine ve isteklerine saygı gösterin.

*    Büyüklerinize hürmet edin çocuklarınızla birlikte onları ziyarete gidin.

*    Küçük yaştan itibaren çocuğunuzun sadece çevresindeki insanlara değil tüm varlıklara saygı duymasını öğretmeye çalışın.

*    Çocuğunuzun sözünü kesmeden, gözlerinin içine bakarak onu dinleyin.

*    Dergi gazete ve benzeri kaynakları kullanarak saygılı davranışları gördüğünü düşündüğü resimleri kesmesini isteyin. Bu şekilde saygıdan ne anladığını da anlamış olursunuz.

      Unutmayın: Çevresindeki insanlara saygılı davranış göstermeyen çocukların genellikle özsaygıları oldukça düşüktür. Aile içerisinde tüm bireylerin birbirlerine karşı saygılı davranmaları, kibar konuşmaları ne kadar fazla olursa yetişen çocukların da saygılı davranışlar sergilemeleri o oranda artacaktır.

        Şimdiden işbirliğiniz için teşekkürler…

05-05-201705-05-2017

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.05.2017 - Güncelleme: 28.11.2017 09:56 - Görüntülenme: 2391
  Beğen | 1  kişi beğendi