"Dostluk&Kardeşlik" Değeri Veli Mektubu

Sevgili Anne Babalar;

Okulumuzda yürütmekte olduğumuz Değerler Eğitimi kapsamında bu ay işleyeceğimiz konu DOSTLUK ve KARDEŞLİK. “Dost, onunla birlikteyken olduğun gibi görünebileceğin, ruhunun tüm gizliliklerini ona anlatabileceğin biridir. Onunla birlikteyken kendini korumana gerek yok.” demişJean Jacques Rousseau.
Siz hiç düşündünüz mü peki dost-dostluk ne demektir diye?  Dostluk, hayata dair benzer bakış açıları olan insanların kurduğu arkadaşlıktır. Bir zorunluluk olmaksızın ve menfaat gözetmeksizin birbirine destek olmak, karşılıklı güvene ve saygıya dayalı yakınlıktır. Birbirine zor anlarında yardım edebilmek, vefalı, sırdaş ve gönüldaş olabilmektir.

Sizler de Dostluk ve Kardeşlik’e önem veren çocuklar yetiştirmek istiyorsanız;

• Çocuğunuz yeni ve farklı  arkadaşlar edindiğinde onu destekleyin.
  • Arkadaşlarını eve davet etmesine izin verin, bu size çocuğunuzun arkadaşını doğal ortamda tanıma imkanı verecektir.
  • İyi bir arkadaşlık için neler yapması gerektiğini ona anlatın; arkadaşlarına saygılı olmasını, onları dikkatle dinlemesini tavsiye edin.
  • Çocuğunuzu sosyalleşebileceği ortamlara yazdırın. Bunlar spor faaliyetleri, müzik toplulukları, öğrenci kulüpleri  veya izci grupları olabilir.
  • Çocuğunuza dostluk ve arkadaşlığın arasındaki farkı anlatın.
  • Arkadaşlarını küçümsemeyin, yargılamayın. Bu durum çocuğunuzu incitip sizinle inatlaşmasına neden olabilir
  • Ailesi ve arkadaşları arasında seçim yapmasını istemeyin.
  • Yanlış arkadaş seçimlerinde çocuğunuzu arkadaşından koparmaya çalışmayın. Bunun yerine arkadaşındaki yanlış olan davranışı nasıl düzeltebileceğiniz konusunda çocuğunuzla fikir alış verişinde bulunun.
  • Çocuğunuzun arkadaşları ile yaşadığı sorunları büyütmeyin. Sorunu arkadaşı ile birlikte kendisinin çözmesi gerektiği konusunda teşvik edici olun.
  • Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini anlatmasına imkan tanıyın. Onun da başkalarını dinlemeyi bu şekilde öğreneceğini unutmayın.
  • Arkadaşlarının sorunlarına karşı duyarlı olmasını tavsiye edin.
  • Çocuğunuza güvenin. Güvenilir insan olmanın kıymetini sizinle öğrenecektir.
  • Arkadaşlarına saygılı olması gerektiğini de ona saygı duyarak sizler öğreteceksiniz. Unutmayın; arkadaşlarına, onların farklılıklarına, değerlerine ve özelliklerine saygı duyması onu iyi bir DOST yapacaktır.

Arkadaş , insanın kendisine verdiği hediyedir.

Stevenson

İşbirliğiniz için teşekkürler…